Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Ma Keresés Ugrás a hónaphoz
Hangszerészet és Zene konferencia
Találatok : 1219
Kapcsolat Tassy Andrásné

A konferencia témái és céljai.

1. A hazai közvélemény és zenei világ méltatlanul elfelejtette a nagy magyar hangszerészeket és a hangszerészet jelentõs idõszakát.

Míg a zenetudomány könyvtárnyi irodalmat készített a XIX-XX. század zenetörténetébõl, nem hogy könyvet, de más anyagot sem találunk a magyar hangszerészet történetébõl. Pedig tudta, hogy Budapesten volt zongoragyártás, egy itt megszületett találmányt használ minden nagy zongoragyár? Hogy Budapestrõl a világ minden tájára szállított hangszert a Schunda és Stowasser gyár? Az angol királyi udvarban többen tanultak cimbalmozni Schunda hangszeren, Schunda által küldött muzsikustól? Hogy Nemessányi olyan tökéletes kópia hangszereket készített, hogy halála után többet átcímkéztek Guarnerinek? 

Állítsuk vissza a magyar hangszerészet elismertségét!

 

2. Igazságügyi szakértés és további jogi kérdések

A hangszerészet a mostani jogi szabályozás szerint, teljesen érthetetlen módon nem önálló része az igazságügyi szakértésnek, ami elõrevet megalapozatlan, rossz döntéseket. Jelképes, hogy a szakma megkérdezése nélkül született meg ez a központi döntés.

Szakmai párbeszédet kérünk a szabályozók részérõl és átlátható jogi folyamatokat.

 

3. Hangszerkészítés és javítás

A magyar hangszerpark méretérõl csak becsléseink vannak, az állami és önkormányzati tulajdonban levõ instrumentumok összértéke 5-10 milliárd között mozog. További mennyiség a magántulajdonban levõ magyar hangszerek. Ezek javítása, állagának megóvása, további beszerzések egyaránt szabályozás, tenderezés, átlátható és nyilvános folyamatok nélkül zajlanak.

 Nyilvános és szakmailag megalapozott döntéseket és olyan folyamatokat kérünk a beszerzésekre, amelyek legalább nem kizárják a magyar készítõket, hanem azonos feltételeket adnak a külföldiekkel szemben.

 

A konferencia programja

 

10.00.  Megnyitó.

A konferenciát megnyitja:  Semmelweis Tibor hangszerész mester, igazságügyi szakértõ, a Magyar Hangszerész Szövetség tiszteletbeli, örökös elnöke.

10.15. Zene és hangszerészet

Elõadó: Madarász Iván Erkel díjas zeneszerzõ, habilitált egyetemi tanár, az Artisjus elnökének elõadása

10.50.  Nagy hangszerész elõdök – méltatlan elfelejtett legendás mesterek a múltból.

Elõadó: Domonkos Máté, elõadómûvész, a HZO internetes folyóirat szerkesztõje, a Magyar Hangszerész Szövetség Egyesület elnöke

11.00.  A szakma jelenlegi helyzete, szakpolitikai kérdések

 Elõadó: Müller György zongorakészítõ mester, a Magyar Hangszerkészítõ Céhek és Egyesületek Közhasznú Szövetsége elnökének elõdása

11.30.  Sajtótájékoztató – az eseményt vezeti Szerényi Béla hangszerkészítõ mester a Magyar Hangszermíves Céh elnöke. 

12.00.  Állófogadás.

12.30.   Igazságügyi szakértés és a hitelességgel kapcsolatos szabályozási kérdések. Elõadó: Guminár Tamás  hegedûkészítõ mester és igazságügyi hangszerszakértõ. Az elõadás után Lendvai Tamás, a hazai hangszerészképzés helyzetérõl beszél.

 

Az eseményen magyar, kortárs hangszerkészítõk munkái tekinthetõk meg. 

 

Hely Opera Zongoraterem, Budapest, VI.ker. Hajós u. 22

Részvételi szándékáról kérjük értesíteni szíveskedjék a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen.