Cikk az index portálon:

http://index.hu/kultur/2016/12/12/milliardos_erteku_hangszert_kapott_valakitol_a_magyar_csellista/

 

Stradivari mindössze 65 csellót készített, ebből az egyiket vásárolta meg egy névtelen mecénás Várdai István számára.

 

Várdai István hétfőn délelőtt mutatta be a Művészetek Palotájában azt a Stradivari csellót, amelyet a közelmúltban egy anonomitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától.

A legendás csellót „Ex du Pré-Harrell Stradivarius” néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a fiatalon, sclerosis multiplexben meghalt angol csellistára, Jacqueline du Pré-re és az amerikai művészre, Lynn Harrell-re.

Minden idők leghíresebb hangszerkészítője, Antonio Stradivari életében nagyjából 1100 hangszert készített, közülük 750 maradt fent, ebből mindössze 65 cselló. Az 1673-ban készült, most Várdainak adományozott hangszer volt az első cselló, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, önállóan készített. 

A sajtóközlemény nem szól a hangszer áráról, de egy-egy Stradivari cselló ára dollármilliókban, forintmilliárdokban mérhető. Néhány éve a Daily Mail egy olyan Stradivari-cselló összetöréséről írt, amelynek értékét 20 millió dollárra, azaz csaknem hatmilliárd forintra tartották. Egy 2012-es árverésen 6 millió dollárért, azaz 1,8 milliárd forintért kelt el egy hasonló hangszer.

Várdai a sajtótájékoztatón elmondta: nagy öröm, hogy a fantasztikus hangszer sok évtized után visszatért Európába, az pedig az egész magyar zenei élet számára nagy megtiszteltetés, hogy személyében ezentúl magyar művész játszhat rajta, hiszen Starker János óta nem volt magyar csellistának Stradivari hangszere. Várdai eddig egy 1720-ban készült Montagnana mestercsellón játszott – ezt a jövőben is megtarthatja. 

Körner Tamás, Várdai impresszáriója kiemelte: a mesterhangszereket vásárló mecénásoknak komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy hangszerükön a legkiválóbb muzsikusok játszanak – az, hogy a német mecénás erre Várdait tartotta a legérdemesebbnek, újabb bizonyítéka a magyar csellista klasszisának.

Várdai István 1985-ben született, tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a bécsi Zeneakadémián és a német Kronberg Akadémián, ahol azóta tanárként is dolgozik. Számtalan világversenyen nyert díjakat. 2008-ban első díjat nyert a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, valamint övé lett a közönségdíj, a Coup de Coeur Breguet-díj és a Pierre Fournier-díj is. Harmadik helyezett lett a „komolyzene olimpiájaként” számon tartott XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen, 2007-ben, Moszkvában. 2014-ben megnyerte az ARD Nemzetközi Csellóversenyét Münchenben. 2012-ben elnyerte a világ legígéretesebb fiatal zenészének odaítélt Prix Montblanc-t.