2009. október 31.
Időpont: Október 31. szombat 19 óra
Helyszín: Thália Színház

Roby Lakatos kétévesen kezdte a zenetanulást, ami nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy híres cigány muzsikusdinasztiába született, és még a valaha élt legsikeresebb prímásnak, Bihari Jánosnak is egyenes ági leszármazottja. Roby – akinek Németországban élő dzsessz-szaxofonos bátyja, Tony Lakatos ugyancsak nemzetközi hírű muzsikus – Járóka Sándornál tökéletesítette tudását.

Tizennyolc éves korában alapította első zenekarát, amellyel Belgiumban jutott szerződéshez. Az a brüsszeli étterem, ahol muzsikált, hamarosan a belga főváros egyik kulturális nevezetessége lett: Roby virtuóz játékát politikusok, üzletemberek mellett a zene olyan nagyságai is szívesen hallgatták, mint Yehudi Menuhin vagy Claudio Abbado.

A kilencvenes évek közepén Roby Lakatost szerződtette a Deutsche Grammophon, amely a klasszikus zenei hanglemezkiadást sújtó recessziót olyan crossover kiadványokkal igyekezett ellensúlyozni, mint Roby rendhagyó cigányzenéje. A kiadó támogatása révén világszerte ismertté lett Lakatos neve. Néhány évvel ezelőtt a Thália Színházban adott emlékezetes koncertet, de ettől eltekintve ritka vendég Budapesten. Saját zenekarában Cséki Kálmán zongorázik, Bóni László hegedül, Bangó Ernő cimbalmozik, Németh Oszkár nagybőgőzik és Rontó Attila gitározik – valamennyien gyerekkori barátai, akikkel hosszú évek óta együtt zenél.

A program az Égtájak Iroda, Biennálé - a külhoni magyarok fesztiválja keretében valósul meg.

Weboldal: robylakatos.com
Roby Lakatos