"Ha nemzettél egy gyereket,
ültettél egy fát,
és írtál egy könyvet,
akkor már nem éltél hiába
(kínai mondás)

Kialakul az ember igénye, ha a forrásnál van, s valamennyire ura az életének, talán mások, a bolygók, vagy a kozmosz életének is. Vagy legalább szerezzen némi ismeretet arról, ami körülötte a világban folyik. Ne legyen csupán egy lélektani fogaskerék a személytelen, bürökratikus gépezetben.
Harminc évvel ezelőtt elhatároztam, hogy amikor majd anyagilag függetlenné, szabad emberré válok (a nyugdíjas évekre gondolok), akkor a hátralévő, tevékeny, alkotó időmet nemes célnak fogom szentelni. Szakkönyvek fordításával az általam nagyra becsült hegedűépítők könyvtárát is gyarapítani fogom.
Elhatározásomat tett követte, és nagy elánnal láttam munkához. Az évek során szakfordításaim, könyveim (mintegy másfél tucat) eljutottak az érdekélődő mesterekhez, segédekhez, szakipari tanulókhoz; megtalálhatók a nemzet könyvtárában, az Országos Széchenyi Könyvtárban; térítés- mentesen letölthetők annak elektronikus (MEK) alkönyvtárából. Különös öröm számomra, hogy könyveim bekerülhettek a Hangszerészképző Szakközépiskola könyvtárába, és az érdeklődő tanítványok rendelkezésére állhatnak.
Mottónak azért választottam a fenti, kínai mondást, mert magamra is vonatkoztattam. Vannak gyermekein, ültettem fákat, írtam (fordítottam) könyveket, s munkásságom teljessé tette eddigi életem.
Most (nyolcvanhét évesen) közeledvén az út végéhez bizakodva remélem, hogy tevékenységem nem volt hiábavaló, és távozásom után megmarad kézjegyem.
Örömmel és köszönettel vettem, hogy a Szövetség tiszteletbeli tagjává fogadott."

Vékes József