Hívott és várt bennünket

a Károlyi Kastély Fehérvárcsurgón

 

        Az idén is meghívást kaptunk a „Quartettissimo” elnevezésű Európai Vonósnégyes Fesztiválra kiállításrendezésre 2017.szeptember 22- 24 között képviselve a magyar hangszerkészítőket és a Magyar Hangszerész Szövetséget. A Fesztivál a Károlyi József Alapítvány, a ProQuartet – Európai Kamarazenei Központ -, valamint a budapesti Francia Intézet és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával nyolcadik alkalommal került megrendezésre. A Fesztivál célja, hogy elősegítse a zenekultúra terjesztését, különös tekintettel a vonósnégyes műfajára, megszólítsa a fiatal közönséget és lehetőséget nyújtson ifjú zenészek nemzetközi találkozójára.


A Kastély Báltermében állítottuk ki hangszereinket, néhány lelkes tagunk sok munkával, ötletes megoldásokkal tette különlegessé a bemutatót, ennek köszönhetően értékes és sokszínű bemutatót rendeztünk a vonós hangszerek kategóriájában.

Kiállítók voltak: Blaszauer Róbert, Délczeg Zoltán, Héjja János, ifj. Kónya Lajos, Korán Csaba, Rácz Pál, Kornis András és Tassy András. Megemlítendő, hogy Péteri Károly is elindult Miskolcról hangszereivel a kiállításra, de autója megmakacsolta magát, nem tudott ideérkezni, ezért nem lehetettek jelen hangszerei. Együtt éreztünk vele. Az esti koncertet megelőzően érkeztek a legtöbben a látogatók, de napközben is folyamatosan különböző kastélylátogató csoportok, érdeklődők, diákok, zenetanárok, zenészek és zeneművészek jöttek be a kiállításra, és többen közülük kipróbálták a hangszereket. A bemutatókat Blaszauer Róbert, Héjja János és Tassy András tartotta, egyik nap Délczeg Zoltán olasz hangszereket és gitárt is hozott bemutatni.

 
     

Az esti koncerteken fellépő kvartettek voltak:

     szeptember 22-én pénteken   Quatur Akilone  (Franciaországból)
     szeptember 23-án szombaton Kállai Quartet (Magyarországról)
     szeptember 24.én vasárnap    Pacific Quartet Vienna (Ausztriaból)

A vonósnégyes tagok nagy lelkesedéssel próbálták ki a hangszereket, elsősorban a hegedűket, de megcsodálták Blaszauer Róbert hangszerészmester gambáit és Héjja János csellókészítő mester hangulatos bemutatóját.

        

A képen Pacific Quartet Vienna hegedűsei Major Eszter és Yuta Takase próbálnak.

      

    Károlyi Angelica grófnő is sokszor kísért be látogató csoportokat a kiállítóterembe

     

 Különleges pillanatokat jelentett, amikor egy turistacsoport jött, több vak résztvevővel, akik kérték, hogy kezükbe vehessék a hangszereket. Féltve ugyan, de segítettünk ezen kívánság teljesítésében. Meglepő volt reakciójuk, láthattuk, hogy zeneszerető vak emberek nem láttak és nem fogtak soha hangszereket. Meglepődve alakjukon, súlyukon alkottak magukban képet a tapintásokból. Hálásak voltak a bemutatóért.

Az esti koncertek csodálatos zenei élményt nyújtottak. A programokban Debussy, Dutilleux, Beethoven, valamint Schubert, Tchaikovsky és Haydn, Webern, Beethoven vonósnégyes művek szólaltak meg. A Kállai Quaertet most is, mint mindig gyönyörűen muzsikált, a Pacific Quartet magyar művésznője rövid ismertetőt mondott a bemutatott művek előtt, amely hasznos volt ez különösen a modern műveknél a hallgatóságnak. A koncertek után Károlyi Angelica az Alapítvány nevében fogadást adott a fellépő zenekaroknak és a meghívott vendégeknek.

   

 

A délelőttönként az ifjúság volt a központban, pénteken a francia kvartettel találkoztak a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai Székesfehérváron, szombaton a Hubay Tücsökzenekar és a Hubay Ifjúsági Zenekar tagjai diákkoncertet adtak Fehérvárcsurgón, a Kastély kápolnájában.

      

Vasárnap a Pacific Quartet Vienna tagjai muzsikáltak a fehérvárcsurgói templomokban.

  

Károlyi Angelica grófnő díszpolgára lett Fehérvárcsurgónak, megbecsülendő, amennyit tesz a zenei kultúra terjesztéséért, az ifjúság zenei neveléséért.

Köszönjük neki, hogy részese lehettünk megint ennek a szép élménynek és hasznos kezdeményezésnek, valamint a Károlyi József Alapítványnak, és a többi támogatónak is a gáláns rendezést.

További  képek itt 2017.09.22-24. Kiállítás és koncertek a Károlyi Kastélyban című albumban 

Pannonhalma, 2017.október 6.                          

Tassy András és Tassy Marika