A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ 2017. október 24.-29. között rendezte meg, immár tizedik alkalommal, hagyományként a  Kálmán Imre Emléknapokat.

       Ennek keretében kérték fel a szervezők a Magyar Hangszerész Szövetség Egyesületet hangszerkiállítás és hangszerbemutató megrendezésére. Vezetőségünk beleegyezésével a kiállítást meghirdettük tagjaink között, és az alkalomhoz illő, nívós kiállítást rendeztünk. A kultúrház nagy csarnokában, a színházterem előterében a Budapesti Operettszínház jelmezeiből kiállított, a Kálmán Imre operettekből ismert szereplők gyönyörű ruhái között elrendezett hangszerek különleges élményt nyújtottak.

       
   

 

     

 

 

 

 

 

 

 

Szecsődi Ferenc elnökünket kérték fel a kiállítás megnyitására, aki először egy virtuóz darabbal, Hubay Jenő: Variációk egy magyar témára című hegedűszólójával adta meg az esemény hangulatát. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy a két fontos eszköz csoport, ami elmaradhatatlan kellékei az operettnek, a hangszerek és a jelmezek együttes kiállítása ötletes megoldás és a szervezők kreativitását dicséri. Mint hegedűművész méltatta a magyar hangszerészek munkáit és a hallgatóság figyelmébe ajánlotta a kiállított hangszereket és ezt a csodálatos szakmát, aminek mozzanatai a kiállított képeken láthatók és élőben is bemutatjuk majd.

       
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes megnyitót a város polgármestere Dr. Lengyel Róbert, és a kultúrház igazgatója Gyulainé Isó Edina köszöntötte. Díszvendég volt Viczmann Mihály országgyűlési képviselő. A megnyitó műsorát Kálmán Imre néhány fülbemászó dalával zárták neves művészek, majd a résztvevők megkoszorúzták Kálmán Imre szobrát a Fő téren.

A több napos rendezvényt Kálmán Imre műveit idéző kulturális programok kísérték, „Az élet muzsikája” filmvetítés, Kávéházi operett, Peller Károly vallomásai, Gálaműsor a Budapesti Operettszínház művészeinek közreműködésével.

Kiállítóink voltak:

Blaszauer Róbert (2 brácsa)

Kovács Balázs (1 cimbalom)

Kónya Lajos (4 hegedű, 1 brácsa, 1 citera)

ifj. Kónya Lajos (5 gyűjteményes hegedű)

Metzker Pál (5 hegedű, 3 cselló, 3 lant)

Péteri Károly (1 hegedű)

Szilágyi Miklós (1 tárogató)

Tassy András (4 hegedű)

A hangszerkészítésről ismeretterjesztő filmeket és vetítési anyagokat mutattunk be kivetítő monitoron.

A kiállítás ideje alatt a vállalkozó látogatók kipróbálhatták a lombfűrészelést, kávahajlítást.

Megköszönjük Teveli Petrának és a többi dolgozónak, hogy a kultúrház részéről a kiállítás megrendezéséhez minden segítséget megadtak.

A kiállítás margójára:
Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a kiállítás megtekintői között a zenész szakma nem képviseltette magát.
A szomszédos zeneiskola tanárai a meghívások, kérések ellenére sem hozták el tanulóit, a tanárok, a zenekari tagok, művészek sem látogatták a kiállítást. A nagyszülők és néhány szülő fedezte fel, hogy milyen fontos dolog és lehetőség van a kultúrházban, itt helyben, Siófokon, hogy unokáik, gyerekeik megismerkedhetnek a kincset érő hangszerekkel és kipróbálhatják ügyességüket egy kis fűrészelésben.

    Elmondhatjuk azonban, hogy mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy mint közhasznú egyesület, teljesítsük azt a feladatunkat, hogy ismereteket terjesszünk a hangszerész szakmáról, a hangszerkészítésről és a hangszerkészítőkről, közelebb hozzuk és megszerettessük az emberekkel.

 

Pannonhalma, 2017.11.10.