Nyomtatás

Részletek

Édesapja Romanek András az első lantkészítő volt Magyarországon.
Tihamért már gyermekkorában elbűvölte a hangszerkészítés. Mestere és tanítója édesapja volt, így nagyon korán, szinte apai anyanyelvként ivódtak belé e mesterség fogásai és ismeretei. A hangszerkészítés mellett tanári diplomát szerzett, logopédus.

Tihamér hangszereivel már fiatal korától kezdve részt vett kiállításokon. 1989-ben a budapesti Zenetudományi Intézetben rendezett kiállításon I. díjat nyert historikus hangszereivel. Sáránszki Pál meghívására vonós-pengetős hangszerkészítő mestervizsgát tett a mester műhelyében.

Tihamér munkásságát a hazai és a külföldi szaklapok figyelemmel kisérik. A Magyar Televízió és a Magyar Rádió több műsort készített vele.

2001 augusztusában a Hangszerkészítők Nemzetközi Találkozóján Tihamér kiállította lantcsembalóját, egy ezidáig feledésbe merült hangszer rekonstrukcióját.

2002-ben a Magyar Hangszerész Szövetség - mint magyar különlegességet - Cremonában is bemutatta a hangszert. Erről az olasz televízió is tudósított.

2003-ban a lantcsembalót a párizsi Louvre Múzeumban tekinthették meg az érdeklödők, majd Le Mans városában indult egy lantcsembaló-koncertsorozat, melyet a régió és a szakma képviselői különös figyelemmel kísértek.

Tihamér hamarosan elkészül két theorba-csembalójaval, melyekkel Johann Sebastian Bach és Johann Christoph Fleischer emlékének adózik.

2002 december 13-án a Magyar Hangszerész Szövetség "Ezüstkoszorús mester" címet adományozott Romanek Tihamérnak a lantcsembaló rekonstrukciójáért, valamint a Kasha-rendszerű gitárok fejlesztéséért.

Tihamér rendkívüli ember és hangszerkészítő. Ki tudja, most éppen milyen új vagy éppen régesrég elfeledett hangszer életre keltésén töri a fejét.

A tradíció folytatódik...

Kapcsolat

2481
Velence
Tulipán utca 2
Magyarország
Weboldal: /romanektihamer.hu
Romanek TihamérRomanek TihamérRomanek TihamérRomanek TihamérRomanek TihamérRomanek Tihamér