Nyomtatás

Részletek

Bemutatkozás - Mága Zoltán

Közép-Európa egyik kicsi, de nagy hírű országában, Magyarországon - mely számos értéket tud felmutatni a természeti szépségek, a művészetek és a tudomány területén egyaránt - él és alkot Mága Zoltán hegedűművész.
Művészetének jellemzői a veleszületett tehetség, az átütőerő, a magas szintű technikai tudás, a lélek mélyéből fakadó adni vágyás, és a remény, hogy a zene és az abban megjelenő szeretet eszköz lehet a világ jobbá tételéhez!
A világhírű Rajkó Zenekar vezető prímásaként Európa szinte minden fővárosában, Amerikában és a Távol-Keleten öregbítette szeretett hazája hírnevét. Később az általa alapított Budapest Cigány Zenekarral (Budapest Gipsy Banddel) bejárta a Föld másik felét, és kivétel nélkül hatalmas sikerű koncerteket adott.Talán nincs még egy művész, aki küldetéstudatát ennyire előtérben tartva képviselte a magyar kulturális tradíciókat, és erősítette a magyarságról kialakult pozitív képet. Ezáltal számos rajongót szerzett nemcsak magának, hanem a hagyományos cigány- és klasszikus zenének is.

Mága Zoltán öt kontinensen, közel száz országban adott koncertet, játszott királyoknak, hercegeknek, grófoknak, államfőknek és világsztároknak egyaránt.
Büszke rá, hogy számos tehetséges és világhírű művésszel dolgozhatott együtt.
A Lyoni Nemzetközi Jazzfesztiválon olyan világsztárokkal lépett fel, mint Didier Lockwood, Segan , Yochk o Seffer, de játszott Richard Claydermannal, Stephan Grappellivel, Salma Hayekkel, Bonnie Tylerrel és Chris Normannel is. A közelmúltban Franco Nero színművészt és José Cura világhírű tenort is elbűvölte hegedűjátékával. A világhírű hegedművész Zachar Bron is elismerő kritikát írt játékáról. 2003-ban elnyerte a mexikói Világzenei Fesztivál közönségdíját. Megszámlálhatatlan televíziós szereplése közül kiemelkedik a Magyar Állami Operaházban adott karácsonyi koncert, amelyben huszonkét ország nézői gyönyörködhettek.


Egyedi, első hallásra azonnal felismerhető játékának kialakításában fontos lépcső volt a pesti Broadway legnagyobb múltú, legcsillogóbb szórakozóhelye, a Moulin Rouge. Egy New York-i vendégszereplésen érte a felkérés: legyen a mulató szólistája. Itt végre megvalósíthatta régi álmát: meghonosította Magyarországon a crossover stílust, mely a klasszikus, a popzene és egyéb irányzatok ötvözete. Néhány hetes vastapsos fellépés után zenekarvezető, nem sokkal később pedig művészeti igazgató, show műsorok rendezője, producere lett. Művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a musicalekig, a jazzig, sőt a könnyűzenéig terjed.
Zenéjét utánozhatatlanul különleges személyisége teszi egyedivé, varázslatossá és lenyűgözően harmonikussá.
Mindig megtiszteltetés számára exkluzív vendégkör előtt játszani. Elbűvölt már játékával királyokat, sejkeket, közéleti személyiségeket. A szívében azonban egy magyarországi, kis településen megrendezett jótékonysági koncert ugyanolyan fontos, mint bármilyen nagyszabású, csillogó, külföldi előadóest.
Mága Zoltán olyan országos népszerűségnek örvend, amely megítélésében egyöntetűen pozitív mind a szakmai oldal, mind a közönség részéről. Fiatal kora ellenére hatalmas rajongó táborral rendelkezik a gyermekektől az idős generációig; a gyermekeknek példát mutat, az időseknek örömet ad.
Megtiszteltetésként érte a felkérés, hogy a Magyarország EU-csatlakozását népszerűsítő reklámfilmben komoly szerepet vállaljon. Kiváló kapcsolatainak köszönhetően a klip egy részét a Marokkói Királyság csodálatos, exkluzív épületeiben és tájain forgathatták.

A hegedűvirtuóz számára mindennél fontosabb az adakozás. Úgy érzi, e nélkül nem lenne teljes az élete. Koncertjeire rendszeresen meghív nyugdíjasokat, segíti a hátrányos helyzetű gyermekeket. Számos mesterhegedűje kelt már el jótékonysági koncerteken, aukción. A bevételt mindig nemes célokra ajánlotta fel.
Hazája legtávolabbi szegletébe is elviszi a zenét. Gyakran játszik templomokban. Vallja, hogy aki Isten házába lép, annak lelkét megérinti a Mindenható közelsége, és ebben a hangulatban még inkább meghatja a csodálatos muzsika. A templomok akusztikája, különleges atmoszférája fogékonyabbá teszi hallgatóit. Ilyen környezetben lélekhidak építhetők az emberek közé, és leomlanak a zord élet által emelt falak.


Szolnokon született, jól ismeri tehát az ott élők helyzetét, problémáit. Így a 2006. évi tavaszi nagy árvíz személyesen érintette. Az általa szervezett 2006-os, Uránia Nemzeti Filmszínházbeli segélykoncerten jelentős összeg gyűlt össze, amellyel az otthonaikat, vagyonukat elvesztő családokat támogatta. Ekkor hozta létre az Aranyhegedű Alapítványt, amelynek kuratóriumi elnöke. Az alapítvány legfontosabb karitatív céljai közé a hátrányos helyzetűek segítése, a nehéz körülmények közt élő tehetségek felkutatása és a nyugdíjasok támogatása tartozik. Itt mutatkozott be az általa alapított és vezetett Aranyhegedű Szimfonikus Zenekar, amelynek ő a szólistája. Itt is az a célja, hogy minél több jótékonysági koncertet adhasson, és ezáltal világszerte népszerűsítse a magyar zenei kultúrát.

2006. december 10-én “Adventi zenei imádság Puskás Ferenc tiszteletére és a magyar Alzheimer- betegekért” címmel rendezett és adott koncertet a Mátyás-templomban az Aranyhegedű Szimfonikus Zenekarral és világhírű vendégművészekkel.
2007. január 12-én Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nagytermében adott nagysikerű jótékonysági hangversenyt, melynek bevételéből az Országos Mentőszolgálat számára vásároltak több millió forint értékben életmentő műszereket.
2007. február 21-én a három éve kómában fekvő Járóka Sándor orvosi kezelésének és ápolásának megsegítésére jótékonysági hangversenyt tartottak a Művészetek Palotájában, melyen a hegedűművész kedvenc hegedűjét ajánlotta fel árverésre. Ezzel a hangszerével már több olyan jótékonysági koncerten játszott, melyeknek bevételét beteg gyermekek életének megmentésére és gyógyítására ajánlott fel. Felemelő érzés volt számára, hogy az eredményes licitálásnak köszönhetően személyesen is hozzájárulhatott a mesterének tartott világhírű prímás kórházi kezeléséhez.


2007. december 20-án Mága Zoltán először adott jótékonysági karácsonyi koncertet a Parlament kupolatermében, mellyel hagyományt teremtett, és azóta minden évben megrendezésre kerül beteg gyermekek gyógyulásának javára.
2009 augusztusában, a Szent István Bazilikában indult útjára Mága Zoltán egyedülálló kezdeményezése, a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat, amely hazánkban egyedülálló kezdeményezés, hatalmas és nemes program Magyarországon az összefogás jegyében. A hegedűművész célja, hogy ezzel a koncert-sorozattal és a köré felépített programmal segítséget nyújtson nagyon sok hátrányos helyzetű embernek, nagycsaládosoknak, beteg gyermekeknek, kórházaknak, ifjú tehetségeknek, iskoláknak és szép korúaknak egyaránt. A hatalmas nyitóünnepséget megtisztelte jelenlétével országunk első számú tekintélye, Erdő Péter Esztergom-budapesti érsek-bíboros Úr, Magyarország prímása is. A Bazilika többezres közönsége állva tapsolt, a felemelő pillanatokat átélte még több ezer néző hazánk nagy- és kisvárosaiban, valamint falvak templomaiban. A jótékonysági sorozat állomásai között volt többek között az Egri Bazilika, a Szegedi Dóm, valamint a Debreceni és Nyíregyházi Nagytemplom is. A misszió a 2010-es esztendőben tovább folytatódik, a közönség legnagyobb örömére.A koncertsorozat hatására Mága Zoltán meghívást kapott XVI. Benedek Pápához a Vatikánba.

Az elesettekkel való törődést a családi házban tanulta meg. Bár nehéz anyagi körülmények között éltek, soha nem utasították el azt, aki segítségért fordult hozzájuk. Az Aranyhegedű Alapítvány létrehozásában sem PR-fogás, hanem kizárólag belső késztetés motiválta. Hálás a magyar embereknek, akiknek jóvoltából tanulhatott, utazhatott, akik biztatták, akiknek szeretete mindenhová elkíséri, és kötelességének érzi ennek „törlesztését”.
A 2007-2008-2009-es évek a jótékonykodás és a világkörüli turné jegyében teltek. A nemzetközileg is elismert hegedűművész útja elvezetett többek között az Egyesült Államokba, Indonéziába, Oroszországba, Ukrajnába, Izraelbe, Japánba, Jordániába, Marokkóba, Törökországba, Franciaországba, Olaszországba, Svájcba, Ausztriába, Szlovéniába, Németországba, Hollandiába, Lengyelországba, Hong-Kongba és Kanadába. A turné töretlenül folytatódik a 2010-es évben is.2009. októberébenben jelent meg a nagysikerű „A királyok hegedűse” című lemeze, melyen igazi, virtuóz, klasszikus zeneművek találhatóak spanyol-, latin-, jazz-stílussal ötvözve, benne fantasztikus improvizációkkal.
2009 igazán Mága Zoltán éve. Ugyancsak hagyományteremtő céllal életre hívja 2009. január 1-jén a Budapesti Újévi Koncertet. 12 ezer néző tapsol állva a Papp László Budapest Sportarénában nagysága előtt. A 2009. január 1-jei gálának köszönhetően Mága Zoltánnak sikerül olyan hagyományt életre keltenie, amely újabb nemzetközi művészeti és turisztikai elismerést szerez Magyarországnak. A koncertet a Magyar Televízió 3 részben közvetítette főműsoridőben Magyarországon és a határon túl, mely a csatorna legnézettebb műsora lett januárban, több mint hárommilliós nézőszámmal. Mága Zoltán gratulációk sokaságát fogadhatta a koncert után, melyből CD és DVD is készült, melyek mindegyike már a megjelenéskor aranylemez lett. A hagyomány azóta folytatódott. A Budapesti Újévi Koncert Mága Zoltán hegedűművész kezdeményezésére 2010. január 1-jén is megrendezésre került a Papp László Budapest Sportarénában. Kimagasló színvonalon, káprázatos látványvilággal újra több, mint 12 ezer ember köszöntötte az Új Esztendőt Mága Zoltánnal és sztárvendégeivel. Az RTL Klub és csatornái, valamint a Duna Televízió és a Magyar Televízió segítségével több, mint 10 millióan követhették figyelemmel az eseményt hazánkban és a határon túl is.

Díjai és elismerései:
2004. Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt
2004-ben Szinetár Miklóstól, az Operaház főigazgatójától vehette át a nemzetközileg is nagy sikert aratott első szólóalbumának aranylemezét.
2005. Kisebbségekért Díj

2005. Ordines Internationales Pro Concordatia Populorum (Nemzetközi Egyesülés a Nemzetek Kölcsönös Egyetértéséért) Lovagrend lovagja
2006. évi rendkívüli dunai és tiszai árvíz- és belvízvédekezésben végzett áldozatos munkájáért és a nehéz időszakban mutatott helytállásának elismeréseként „A vizek kártételei elleni védekezésért” érdeméremben részesült
2006-ban a világon egyedülálló stílusalkotó crossover szólóalbuma platinalemez lett, melyet Komlós Péter kétszeres Kossuth-díjas hegedűművésztől vehetett át.


2006-ban jelent meg „A szeretet hegedűse” című könyve, melyben leírta, hogy az igazi szegénységből miként lehet eljutni a királyi palotáig, ezzel is követendő példát mutatva a hátrányos helyzetben élő cigány és nem cigány tehetséges gyermekek számára.
2006 decemberében megjelent a “Filmzenék Csillagai” című albuma, amely mind a hazai, mind a nemzetközi várakozásokat felülmúlva olyan nagy sikert aratott a muzsikaszerető közönség körében, hogy az eladott példányszámok alapján aranylemez lett!

2007. április 28-án a Máltai Lovagrend eddigi munkássága és karitatív tevékenységének elismeréseként lovaggá avatta. Az ünnepélyes ceremóniára a gödöllői királyi kastély dísztermében került sor. A világ egyik legnagyobb és legelismertebb lovagrendjének tagjai közé kerülni igazán nagy megtiszteltetést jelentett a művész számára, ám a lovagi cím viselése további kötelezettségekkel is jár. A művész ígéretet tett, hogy folytatja karitatív tevékenységét és „hídépítő” szerepét, ezért a Máltai Lovagrend felkérte Sir Mága Zoltánt, hogy kulturális nagyköveti feladatokat is lásson el.
2007. május 13-án, annak érdekében végzett áldozatos munkájáért, hogy Magyarország, mint az Európai Unió tagállama el- és megismert legyen, valamint művészete, közösségépítő és társadalmi szerepvállalása elismeréseként Európa-díjban részesült, amelyet Kiss Péter miniszter úrtól vehetett át.
2007. június 24-én a Sovereign Order Of Saint John Of Jerusalem Máltai Lovagrend legmagasabb kitüntetését, a Becsületrend Nagykeresztjét vehette át.
2007. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.
A 2007-es évben az Egyesült Államokból nem tért haza üres kézzel, ugyanis a „Filmzenék Csillagai” című lemezének egyik sikerszámából videoklipet forgatott, amely a magyar közönség számára 2007. június 24-én a Budapesti Operettszínházban megrendezett lemezbemutató gálakoncertje alkalmával került bemutatásra.
2007. november 16-án zajlott az a ceremónia, amelyen a Máltai Lovagrend a művészt jószolgálati kulturális nagykövetté nevezte ki.
2007. december 22-én Kerényi Miklós Gábor igazgató, Kossuth-díjas rendező a Budapesti Operettszínház örökös tagja címet adta át Mága Zoltánnak.

2008. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, a Magyar Kultúra Lovagjává avatták.
2008. november 17-én a főváros legmagasabb kitüntetését, a Budapestért-Díjat vehette át: Budapest nagyköveteként a főváros zenei életében betöltött kimagasló szerepéért, valamint példaadó karitatív tevékenységének elismeréseként.

2008. november 28-án Előadóművész kategóriában a Príma-Díj tulajdonosa lett.
2009. március 7-én a Közéleti Díjat vehette át.
2009. novemberében A királyok hegedűse c. album hatalmas sikert és nemzetközi elismerést hozott. Az aranylemez átadására a Parlament kupolatermében került sor, melyet rövid időn belül a platinalemez követett.
2009 decemberében sportban is remekelt, az Adrenalin Világkupa győztese lett.
2009 decemberében a Károly Róbert díjat vehette át a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektorától
Hívták már a királyok prímásának, a zene nagykövetének, az emberek közötti hidak építőjének. Mondják, senki nem lehet próféta a saját hazájában. A kivételes tehetségű és emberségű művésznek, Mága Zoltánnak mégis sikerült

Kapcsolat

Magyarország
Weboldal: magazoltan.hu/
Mága Zoltán